top of page
Hatira-Parki-2.jpg

Hatıra Parkı

AŞKABAT 2014

Türkmenistan’ın yakın tarihine işlenmiş önemli anları ve olayları simgeleyen anıtları bir araya getiren Hatıra Parkı, toplum hafızasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması yönünde görkemli bir rol oynuyor.

Başkent Aşkabat’ta kurulan “Yadigarlık Parkı” projesi ile Türkmenistan tarihine yön vermiş olayları simgeleyen bazı önemli anıtlar, daha önce bulundukları yerlerden proje arazisine taşınarak toplu bir şekilde halkın kullanımına sunuluyor. Proje kapsamında ayrıca yeni anıtlar, müze inşası, peyzaj düzenlemeleri, altgeçitler, helikopter pisti, toplam 750 araçlık otopark ve proje alanını çevreleyen yollar bulunuyor.

 

Yadigarlık Parkı’nın mimari projesi, Türkmen bayrağından ilham alınarak tasarlandı. Müze binası Türkmen bayrağındaki hilali; müze önündeki anıt alanı bayraktaki Türkmen yıldızlarını; müzeye dik gelen yürüme yolu üzerinde bulunan desenler ise bayraktaki eyalet desenlerini simgelemektedir.

 

Proje kapsamındaki müze binası, hilal şeklindeki planı ve Göktepe Savaşı’nı çağrıştıran muazzam üç boyutlu rölyefli cephesiyle etkileyici bir mimariye sahip. Burada bulunan 15 adet rölyefin en büyük parçası “Dünyanın En Büyük Bronz Rölyefi” olarak tescillenerek Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazandı. 6.500 m2 inşaat alanına sahip olan müze, içerik olarak Göktepe Savaşı ve 1948 Aşkabat Depremi olmak üzere iki ana bölümden oluşuyor.

Proje kapsamında sözü edilen anıtlar, müzenin çevrelediği Türkmen yıldızı şeklindeki platform üzerinde bulunuyor. Bu anıtlar, 6 Eylül 1948 tarihinde yaşanan depremin anısına yapılan ve şu anda Aşkabat Deprem Müzesi’nin olduğu alanda yer alan “Boğa Heykeli”; İkinci Dünya Savaşı’nı simgeleyen “Enemehri Anıtı” ve İkinci Dünya Savaşı’ndaki şehitlerin anısına yapılan “Sönmeyen Ateş Anıtı”ndan oluşuyor. Projede anıtların yükseklikleri, çağrıştırdıkları kavramlara dayandırılarak belirlendi. “Boğa Heykeli”, depremin yaşandığı 1948 yılının içindeki rakamların toplamı olan 22 metre; “Enemehri Anıtı”, İkinci Dünya savaşı’nın sonunda Almanya’nın teslim olduğu “Zafer Günü”nün tarihi olan 09.05.1945 rakamlarının toplamı olan 33 metre; “Sönmeyen Ateş Anıtı” ise 1945 yılından esinlenerek 45 metre boyunda yapıldı.

 

Projede, anıtlar ve müzenin dışında toplam 431.000 m2 peyzaj alanı bulunuyor. Peyzaj alanı içerisinde yürüme yolları, havuzlar ve fıskiyeler, yeşil alanlar, kamelyeler ve büfeler yer alıyor.

PROJE GALERİSİ

Tam ekranda görüntülemek için lütfen resme tıklayınız.

bottom of page